You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Yükleniyor...

Diş taşı temizliği, bakteri plağının dişler üzerinde sertleşmesiyle oluşan sarı veya kahverengimsi rengi ile diş üzerinde fark edilebilen diş taşlarının temizlenmesi işlemidir. Diş hekiminiz öncelikle ağız içi muayenesi yaparak standart diş taşı temizliği mi yoksa diş eti hastalıklarında olduğu gibi daha ileri düzey bir temizlik mi yapılması gerektiğine karar verir.

Standart diş taşı temizliğinde diş hekiminiz; artıkları, plakları, diş taşlarını dişlerinizin arasından ve diş eti çizginizden temizler. Arkasından da özel bir pasta ile her dişinizi parlatmak için polisaj yapar. Son olarak gerek görülürse diş ipiyle bazı diş aralarınızı temizler ve size diş ipi kullanımı ve fırçalama ile ilgili tavsiye ve önerilerde bulunur.

Dişlerde bakteri plağı biriktiğinde ve temizlenmediğinde sertleşip taş haline gelir. Oluşan bu yapı hem daha fazla plak birikmesine yardımcı olur hem de her türlü diş eti hastalığının oluşabilmesine ortam hazırlar. Diştaşlarının temizlenmemesi dişlerinizin destek dokusu olan kemiğinizin erimesine sebep olabilir ve bu yıllarla beraber dişlerinizi kaybetmenizle sonuçlanabilir. Diştaşları üzerine çok uzun konuşmalar yapılabilir çünkü diştaşları hiç masum değildirler.

Diş taşının oluşumunda önemli etkenlerden biri de tükürüktür. Tükürüğün yapısına göre diş taşı daha fazla oluşabilir. Ancak ortamda yemek artığı ve bakteri plağı olmadıkça, tükürük yapısı ne olursa olsun, diş taşı oluşamaz.

Diştaşlarınızı temizletmek konusunda aklınızda hiçbir endişe olmamalı çünkü diştaşlarınız size sadece zarar verir başka hiçbir etkisi yoktur. Eğer böyle bir durumunuz varsa mutlaka hekiminizden bir kontrol randevusu alın.

Adana Diş Taşı Temizliği Fiyatları Ne Kadar?

Diş taşı temizliği fiyatları, farklı etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu etkenler arasında hastanenin veya diş hekiminin konumu, tecrübesi, kullandığı ekipmanlar ve klinik standartları yer alır. Ayrıca hastanın diş ve diş eti durumu da fiyatı etkileyen faktörler arasındadır.

Diş taşı birikimi ve tartar miktarı da fiyatları belirleyen önemli bir faktördür, çünkü daha yoğun bir birikim daha fazla çalışma gerektirebilir. Diş taşı temizliği fiyatları genellikle diş hekimleri tarafından muayene sonrasında belirlenir ve bireysel duruma göre değişebilir. Bu nedenle, Adana'da diş taşı temizliği için doğru bir fiyat almak için yerel diş hekimleriyle iletişime geçmek en uygun yöntem olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

• İşlemin ardından hasta 2 saat boyunca hiçbir şey içmemeli ve yememelidir. • İlk 24 saat içerisinde sıcak ve soğuk şeylerden uzak durulmalıdır. • Temizleme işleminin ardından diş etlerinde sızıntı olması ve birkaç gün soğuk sıcak hassasiyeti yaşanması normaldir. • İlk günlerde hissedilen hafif ağrı için ağrı kesiciler kullanılabilir. • İyileşmeyi hızlandırmak için bir bardak ılık suya tuz ekleyerek gargara yapılabilir. • Tedaviden hemen sonra ağız temizliği zorlu olsa da fırçalama ve diş ipi kullanımına devam edilmelidir. Aynı zamanda antiseptik ağız gargaraları da kullanılabilir. İlk günlerde hafif kanamalar görülebilir. • Tedavinin başarılı olmasında, ağız bakımına dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Ağız bakımına dikkat edilmemesi durumunda aynı sorun daha şiddetli olarak ortaya çıkabilir. • 6 ayda bir kontrol için diş hekimine gidilmesi gerekmektedir.

Ağzınızdaki diştaşlarının varlığına alıştığınız için onları aldığımızda yoklukları sanki aralar açılmış ya da dişler incelmiş gibi bir his verebilir. Bunun dışında uzun süre bu diştaşları orda kaldıysa bu durum dişetlerinizin, dişinizinizin destek dokularının, kaybedilmesiyle sonuçlanabilir ve bunu siz biz diştaşlarınızı temizlediğimizde dişlerinizin arasındaki boşlukları görünce farkederseniz. Diştaşlarınızı ne kadar uzun süre temizletmezseniz dişlerinizin arası o kadar çok aralanacaktır. Sonuç olarak diş aralarınızı diştaşları açar ama diştaşları ağızdayken bunu siz diştaşlarından dolayı farketmezsiniz.

Diş taşları ağızda bulunan gıda artıkları ve mikroorganizmaların tükürükle birleşmesiyle oluşan bir zararları bileşenler topluluğudur. Bunların temizlenmesinin zararlı olması söz konusu bile değildir. Dişlerinize asıl zarar veren diş taşlarınızdır. Temizlendikten sonra hissedeceğiniz her olumsuz durumun sorumlusu da diştaşlarınızdır.

Diş taşı oluşumu temizlenmezse diş eti çekilmelerine neden olur. Eğer bölgede diş taşı oluşursa ve diş taşı oluşumu artmaya devam ederse bununla beraber dişeti çekilmesi de artacaktır. Dişeti çekilmesi artması ile beraber dişlerin araları daha fazla açılacak açılan diş bölgesinde de diş taşı oluşumu devam edecektir. Diş taşlarının birikiminin fazla olduğu bölgelerde diş çürükleri de oluşur. Kemik erimesi beraberinde gelen bölgede zamanla dişler sallanacak ve kaybedilmeye başlayacaktır.

Diş taşlarının oluşmasına neden olan en önemli faktör tükürüğün yapısıdır. Tükürüğün yapısına bağlı olarak diş taşları az miktarda ya da sıklıkla oluşabilir. En yoğun olduğu bölgelerde yani alt diş bölgelerinde diş taşlarının daha fazla olduğu gözlenir. Özellikle diş fırçalarının yeteri miktarda fırçalamadığı bölgelerde diş taşları daha fazla oluşur. Diş taşları tükürüğümüzün ağızımızdaki gıda artıkları ve mikroorganizmaların birleşmesiyle oluşur. Biz bu birleşimi engellersek oluşmasını da bir nebze azaltmış oluruz ve bunun yolu ağız hijyenimize dikkat etmekten geçer. Dikkat edemediğimiz ağız bölgelerimizde daha fazla oluştuğunu görebilirsiniz.

Diş taşları diş hekiminiz tarafından modern aletler ya da el aletleri ile temizlenir. Bu aletler diş taşı temizlemek için özel olarak tasarlanmıştır. Yapılan işlem sırasında az miktarda, katlanılabilir, ağrılar olur. Çok ağrı hissetmeniz halinde küçük uyuşturmalarla rahatlamanız sağlanabilir. Diş taşı temizleme işlemi 15 ile 20 dakika arasında sürer.

Evde diş taşı temizliği yapamazsınız. Bunun için hekiminize başvurmalısınız. Çünkü hekiminiz modern aletlerle kontrollü bir şekilde bu işlemi gerçekleştirir ve bu sizin için daha sağlıklıdır.

Diş taşı oluşumu için bir süre vermek doğru olmaz. Bunu sizin tükürüğünüzün yapısı ve ağız hijyeninize ne kadar dikkat ettiğiniz ya da dişlerinizi doğru bir şekilde temizleyip temizleyemediğiniz belirler. Doğru olan altı ayda bir hekiminize gözükmeniz ve ağız hijyeninize dikkat etmenizdir.