You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Yükleniyor...

Dişeti hastalıkları dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler.

Dişeti hastalığı toplumumuzun çoğunluğunu etkileyen bir hastalık olmasına rağmen; etkeni, sonuçları ve tedavisi konusunda çok az bilgiye sahip olunan ve sinsice seyreden bir hastalıktır. Dişeti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması yanında, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydaları da beraberinde getirir.

Sağlıklı dişeti, portakal kabuğu gibi hafif pürüzlü, diş ile olan sınırı düzgün bir hat halinde ve pembe renkli bir görünümdedir. Sağlıklı dişeti fırçalarken veya yemek yerken kanamaz.

Dişeti hastalıkları dişeti iltihabı ile başlar. Yani, dişeti iltihabı dişeti hastalığının erken dönemidir. Bu dönemde dişetleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir. Tedavi edilmezse hastalık ilerleyerek dişeti ve dişleri destekleyen çene kemiğinde de geri dönüşümsüz hasar oluşturabilir. Hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlar, hatta çekime gidebilir.

Diş Eti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • Kanama,
  • Dişetinde şişme ve kızarma,
  • Dişetinde çekilme ve açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet,
  • Dişeti kenarlarında veya dişler arasında, diş taşlarına bağlı olarak görülen siyah alanlar,
  • Diş ile dişeti arasından gelen iltihap,
  • Dişlerde görülen sallanmalar, uzamalar, dişlerin yer değiştirmesi,
  • Ağızda kötü koku ve tat.

Dişeti Hastalığı Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Cerrahi Olmayan Tedaviler

  • Diş yüzeyi temizliği,
  • Kök yüzeyi düzleştirmesi,
  • Küretaj işlemleri,
  • Oklüzal düzenlemeler.

Cerrahi Tedaviler

  • Dişeti çekilmelerinin cerrahi tedavisi,
  • Dişeti büyümelerinin cerrahi tedavisi,
  • Dişeti hastalıklarına bağlı gelişen doku kayıplarını tedavi etmek için cerrahi uygulamalar,
  • Kemik greftleri, membran uygulamaları, yumuşak doku greftleri,
  • Dişeti estetiği için cerrahi uygulamalar.

Lazer Uygulamaları

  • Cerrahi olan ve cerrahi olmayan tedavilerimiz lazer destekli olarak da yapılmaktadır.

Adana Diş Et Hastalıkları Fiyatları Ne Kadar?

Diş eti hastalıklarıyla ilgili fiyatlar, birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Adana'da diş eti hastalıklarının tedavi fiyatları; hastalığın ciddiyeti, tedavi yöntemleri, kullanılacak malzemeler, tedavi süresi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Her bireyin diş eti sağlığı farklı olduğundan, tedavi süreci ve maliyeti de kişiye özel planlanır.

Diş hekiminizin tecrübesi ve kullandığı teknolojiler de fiyatları etkileyen faktörler arasındadır. Diş eti hastalıklarıyla ilgili fiyat almak için en doğru ve güvenilir yöntem, bir diş hekimine başvurarak muayene olmaktır. Diş hekiminiz, durumunuzu değerlendirdikten sonra tedavi planınızı yapacak ve size özel bir maliyet sunacaktır. Bu şekilde, hastalığınıza ve tedavi ihtiyaçlarınıza en uygun fiyatlandırmayı alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Diş eti hastalıklarının birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında en sık görülen sebeb ise; ihmal edilen diş ve ağız bakımıdır. Bunun dışında; diş taşı, yetersiz beslenme, sigara kullanımı, alkol kullanımı, doğru olmayan protez ve dolgu, stres, genetik faktörler, şeker hastalığı, bağışıklık sistemini etkileyen rahatsızlıklar ve kişinin kullandığı bazı ilaçları da sayabiliriz.

laç kullanımına bağlı dişeti hastalıkları görülebilir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde uygulanan bazı ilaçlar dişetinde boyutsal bir artışa ve diğer dişeti sorunlarına sebep olabilir.Bu ilaçlar kontraseptifler olarak da bilinen, ağız yoluyla alınan, östrojen ve progesteron barındıran steroidal ilaçlar, kalsiyum kanal blokörleri, immünsupresif ilaçlar gibi ilaçlardır.Hormonal değişikliklerin periodontal duyarlılığı artırdığı bilinir. Cinsiyet hormonlarının düzeylerindeki farklılıklar dişeti iltihabını artırır. Hamilelik sürecinde kadınlarda dişeti iltihabı durumlarının daha fazla görülmesinin nedeni de budur.

Dişeti ameliyatı; ağız bakımının yanlış ve yetersiz yapılması, genetik sebepler ve dış görünümde meydana gelen çeşitli dişeti hastalıkları nedeniyle yapılır. Bu dişeti rahatsızlıklarının seviyesine ve çeşidine göre farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi dişeti ameliyatıdır. Kendi içinde de türlere ayrılan dişeti ameliyatlarından hangisinin tercih edileceğine, mevcut diş eti hastalığının derecesine göre karar verilir.

Diş etlerinin kesilmesi gerekeceği durumlarda diş etleri uyuşturulur. Böylece yapılan işlemin hissedilmemesi sağlanır. Daha sonra lazer, körler ya da bir bistüri yardımı ile işlem gerçekleştirilir.

İşleme alınacak dişlerin sayısı ve yapılacak ameliyata göre, işlem süresi değişiklik gösterebilir. Hastada yalnızca tek dişin dahil edileceği bir operasyon 15 dakika sürüyorken, diş sayısının artması ile işlem süresi de artmaktadır. Kesin olmamak ile birlikte bu sürenin yaklaşık bir saate kadar uzayabileceğini söyleyebiliriz.

Ameliyat esnasında dişler ve diş etleri zorlanacağı için; diş etlerinde belki yüzün görünen kısmında şişlik oluşması söz konusu olabilir ve bu beklenen normal bir durumdur. Şişliklerin inmesine yardımcı olması için beşer dakika aralıklarla buz uygulanması faydalı olacaktır.

Diş eti ameliyatı sonrasındaki iyileşme süreci ağrılı geçebilmektedir. Fakat, hekiminizin reçete edeceği ağrı kesiciler ile bu süreci en hafif şekilde atlatabilmeniz mümkündür. Bazen normal ağrıların haricinde, daha şiddetli ağrılar da duyulabilir. Bu ağrıların şiddeti artar ise hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

Hamilelik sürecinde rutin kontroller ve diş taşı temizliği yapılabilir. Bunun dışındaki tedaviler için tedbir olması açısından, genellikle hamileliğin ikinci üç aylık dönemi beklenir. Ama, acil bir tedavi söz konusu ise bu tedavi hamileliğin her döneminde yaptırılabilir. İşlem anestezi gerektiriyor ise anne adayı, Kadın Hastalıkları ve Doğum doktoruna danışmalı ve izin almalıdır. Ayrıca, diş röntgeni çekilmesi gerekiyor ise kurşun önlük giyilmesi gerekir. Ertelenebilir durumda olan tedavilerin, doğum sonrasına bırakılması çok daha iyi olacaktır.

Diş eti çekilmelerine birden fazla sebep gösterebiliriz. Kalsiyum ve mineral miktarlarının az olması başlıca nedenler arasındadır. Eğer birden fazla doğum yaşadıysanız diş eti çekilmesi de yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni olarak vitamin eksikliği gösterilebilir. Vitamin takviyesi alabilirsiniz. Bir başka neden olarak hormanal bozukluklar gösterilebilir. 60 yaş üzeri bireylerde diş eti çekilmesinin büyük nedenlerinden biri de budur. Dişlerinizi eğerki düzensiz olarak fırçalıyor ve yanlış diş fırçası tercih ediyorsanız, diş eti çekilmeleri meydana gelebilir. Gece uyuduğunuzda dişlerinizi sıkıyorsanız diş etinizde çekilme görülebilir.

Diş eti saydığımız belirtiler ile kendini göstermeye başladığında doktor muayeneleri şart. Kendini gösteren diş eti çekilmeleri için önlemler alınmalıdır. Üstelik bu önlemler zor değil. Her bireyin alabileceği zahmetsiz önlemlerdir. Fakat önlem alınmaz ise hastaları zora sokabilir. Kontroller yapılmalıdır. Fakat bu kontrol doktor kontrolü olmalıdır. Uzman bir doktora danışmak gereklidir. Uygun diş macunu veya doğru diş fırçası ile günde 2 kez dişler fırçalanmalıdırlar. Diş eti çekilmeleri bakterilerlede oluşur. Dişlere bakım yapıldığında ağız bakımıda yapılmalıdır. Kalsiyum, mineral, vitamin ağırlıklı beslenilmedir.